| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

3_1_1

Page history last edited by Florian Heyerick 10 years, 1 month ago
vorige  volgende

DEEL I

Portfolio: publieke evenementen

 


Algemeen

 

De publieke evenementen verbonden aan het project G2010 bestonden uit:

  • concerten
    • concerten met eigen artistieke verantwoordelijkheid (c01 tot c37)
    • concerten met programmatorische inbreng[1] (d01 tot d04)
  • lezingen (L01 tot L05)
  • concertinleidingen

 

De concerten werden uitsluitend gerealiseerd in samenwerking met een externe partner, veelal een concertorganisator of een muziekcentrum. Er werden geen eigen producties opgezet. Dat betekent dat zowel de infrastructuur, de logistiek[2] als de financiële verantwoordelijkheid (zie: financiëel overzicht) zo niet uitsluitend verzorgd, dan toch minstens mee gedragen werden door de externe partner. 

De concerten met programmatorische inbreng vonden alle plaats te Gent, in een organisatie van het Muziekcentrum De Bijloke.

 

De lezingen hielden, op de eerste na (L01), rechtstreeks verband met de organisatie van 1 of meerdere concerten.

 

De concertinleidingen werden uitsluitend door de onderzoeker zelf verzorgd en waren totaal geïntegreerd in de muziekvoorstelling zelf[3]. De informatie bestond doorgaans uit een algemene, soms biografische of muziekhistorische tot meer gerichte toelichting bij de werken die uitgevoerd werden en dienden tot een grotere luisterbereidheid bij het publiek. De vorm was informeel: er werd ex tempore gesproken.

De concertinleidingen worden niet afzonderlijk vermeld in het portfolio.

 

Voornaamste samenwerkingsverbanden

 

Muziekcentrum De Bijloke

zie: seizoensbrochure 2009-10 en 2010-11

Als bevoorrechte partner van de Hogeschool Gent en onder de persoonlijke stimulans van toenmalig directeur Yves Rosseel engageerde het Muziekcentrum de Bijloke zich om in het jaar 2010 in samenwerking met dit onderzoeksproject een eigen thematische lijn te ontwikkelen rond het Graupnerproject. Dit resulteerde in:

  • 3 concerten waarbij aan ensembles of solisten werd gevraagd een werk Graupner op te nemen in hun programma en hun internationale werking (d01-d04);
  • 5 concerten in een reeks Kantata op zondag, waarbij telkens 2 cantates voor die zondag van het kerkelijk jaar en een instrumentaal werk voor die bezetting werd geprogrammeerd;
  • het Graupnerfestival (10-12 december 2010, c27 en d04) met 5 concerten, een debat, een kindervoorstelling en een tentoonstelling[4]

 

Concerti Vocali

zie: flyer 2010 en facebookpagina

deze kleine en persoonlijke concertorganisatie te Brugge verbond er zich toe de concerten in de Bijloke van de reeks Kantata op zondag te ontdubbelen op zondagnamiddag in de Ryelandtzaal te Brugge.

 

Landesmusikakademie Hessen, Schlitz

De Landesmusikakademie Hessen, onder de bezielende directie van de heer Behounek, organiseerde een feestweekend rond de naamgeving van een ruimte in hun gebouw als Christoph-Graupner-Saal. Dit evenement werd ondersteund door een avondconcert (c23), een kerkelijke opluistering (c24) en een academische zitting (c25).

 

Davidsfonds

Als Vlaamse culturele organisator organiseerde het Davidsfonds, i.s.m. de Bijloke en de Universiteit Vrije Tijd een eindejaarsproject onder de titel Ongehoord op Kerst. Dit project bestond uit

  • vijf concerten in Vlaamse centra (c27-c31)
  • 2 luistercursussen van telkens 4 lessen (L03-L04)
  • promotie van de CD "Ein Weihnachtsoratorium" (RIC307) door verkoop op concerten en via het ledenblad van het Davidsfonds "Omtrent" en de Cultuurgids.

 

Zeitfenster - Biennale Alter Musik, Berlin

het oude-muziekfestival Zeitfenster organiseerde een eenmalige, maar internationaal opgemerkte uitvoering van de opera Dido, Königin von Carthago, door het barokorkest Elbipolis en een schare internationale zangsolisten in het Konzerthaus Berlin.[5].

Dit werk is als moderne uitgave beschikbaar bij de firma Edition Baroque te Hamburg.

Het concert werd live uitgezonden via de Duitse radiozender Deutschlandfunk, en later (gedeeltelijk) overgenomen door de WDR, Klara en de Oostenrijkse radio.

 

Footnotes

  1. dit zijn concerten waarbij er op de verworven expertise beroep werd gedaan om het programma inhoudelijk vorm te geven (curatorschap).
  2. in een aantal gevallen werd op eigen initiatief de hulp ingeroepen van een derde: - samenstellen van het instrumentaal ensemble: Jan van den Borre - voorbereiding en ondersteuning van podiumlogistiek (c27-c31): Bart Lefebure - algemene logistieke ondersteuning (c04-c09): Griet Spyckerelle
  3. een uitzondering was de concertinleiding te Gent op 10/12/2010 (concert c27) waar, naar plaatselijke gewoonte, er een vraaggesprek werd georganiseerd op een andere plaats een uur voor het concert. De opkomst daarvoor was verpletterend en toont hoe positief dit wordt ervaren door een belangrijk gedeelte van het publiek.
  4. het oorspronkelijke idee om een tentoonstelling te organiseren met historisch materiaal (handschriften, instrumenten) rond de tijd van Graupner uit de ULB te Darmstadt werd omwille van veiligheidsredenen en financiële implicaties niet weerhouden
  5. wegens de beperkte aangeboden zendtijd van 2 uur werd ongeveer de helft van de opera weggelaten, wat gelukkig geen gevolgen had voor de volgbaarheid van de verhaallijn

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.