| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

3_6_4

Page history last edited by Florian Heyerick 11 years, 11 months ago
vorige volgende

Fase 4: voorstelling


 

Inleiding

 

Na het verzamelen en analyseren van de gegevens en het ontwerpen van een datamodel kan men overgaan tot het online ter beschikking stellen van de gegevens via een intuïtieve grafische omgeving (interface). Richtlijn daarvoor is de interactie met de eindgebruiker in zijn min of meer gerichte zoektocht naar informatie.

Dit is echter niet de focus van dit onderzoek, maar een opdracht voor webontwikkelaars en -designers. De mogelijkheden om een relationele database onder een of andere vorm online beschikbaar te maken zijn legio en verkeren in een voortdurende staat van ontwikkeling, wat zelfs door specialisten niet altijd bij te houden is. 

Indien het hiervoor beschreven datamodel de concrete vorm van een webinterface zou aannemen, dan zou ongetwijfeld het concept van faceted browsing[1] een werkbare optie zijn. Op het internet is veel literatuur te vinden over de voordelen van deze moderne wijze om om te gaan met grote hoeveelheden informatie en deze gestructureerd te benaderen[2]. Vooral in de commerciële sector is deze wijze van navigeren zeer verspreid, vanwege het directe resultaat (bv. online electrowinkel van Vandenborre). Maar ook binnen de wetenschappelijke wereld zijn er heel wat interessante en aantrekkelijke[3] voorbeelden en toepassingen te vinden (bv. de bibliografische zoekpagina van Worldcat). 

 

Anderzijds biedt het model op dit moment aan de individuele gebruiker alle mogelijkheden zelf aan de slag te gaan met behulp van de talloze software (open en commercieel, gratis en duur, online of offline) waarmee men de gegevensbank kan exploreren. Naargelang de ingezette middelen is er meer of minder technische aanleg vereist!

 

Materiaal

 

Als finaliteit van dit deel van het onderzoeksproject rond de ontsluiting van muzikale werken en het ontwerpen van een datamodel worden er drie soorten materiaal ter beschikking gesteld, waaruit de gebruiker een keuze kan maken.

 

GWV-online

een aantal views op basis van 2 tabellen met veel verschillende gegevens, online beschikbaar en doorzoekbaar, aangeboden via de webapplicatie Zoho Creator.

De doorsnee gebruiker zal daar, op zoek naar een bezetting of een overzicht van een selectie van werken, zeker zijn gading vinden.

 

Kenmerken:

zie ook 3_6_2 (fase 2)

BEPERKINGEN MOGELIJKHEDEN

- de informatie op het niveau van delen van de werken is op dit moment niet beschikbaar

- er wordt toch wat technisch inzicht verwacht, dus is niet volledig gebruiksvriendelijk

- het doorgedreven gebruik van afkortingen is nodig maar maakt het niet eenvoudiger

- de basisopdeling in 2 tabellen is wel praktisch en vrij overzichtelijk, maar niet functioneel en niet genormaliseerd

- het resultaat "no data available" van een zoektocht is absoluut niet uit te sluiten (het zgn. dead end-syndroom)

- alles is te exporteren, dus iedereen kan zelf aan de slag met het resultaat van de alle gegevens of met de gegevens van de tijdelijke zoekactie

- er kan door de gebruiker niets gewijzigd worden aan de gegevens, en ook de operatoren werken slechts tot de pagina herladen wordt, dit is dus een veilige werkwijze

- de gegevens zijn altijd actueel, indien er door de eigenaar wijzigingen zijn aangebracht; men hoeft dus niet telkens opnieuw te exporteren of te downloaden

 

 

genormaliseerde tabellen

zie 5_7

Op basis van de data-analyse en de normaliseringsregels voor een relationele database worden er 16 tabellen aangeboden, die kunnen gebruikt worden om de informatie over meest relevante parameters van de werken van Graupner gestructureerd voor te stellen. Deze tabellen kunnen gebruikt worden om een relationele database op te zetten en te benaderen met queries en sql-scripts. Dit kan online of offline gebeuren.

 

Kenmerken:

BEPERKINGEN MOGELIJKHEDEN

- de afzonderlijke tabellen geven slechts informatie over 1 parameter, dus zeer beperkt bruikbaar via eenvoudige spreadsheet-software

- op dit moment niet automatisch geactualiseerd, moet dus telkens opnieuw aangepast, opgeladen en gedownload worden

- gebruik van software om een database bruikbaar te maken vereist vrij gespecialiseerde kennis van bv. Access en/of MySQL-script

- perfect inzetbaar voor databaseprogramma's zowel offline als online

- genormaliseerd, dus flexibel en eenvoudig te actualiseren

- goed bruikbaar voor visualisatieprogramma's zoals Tableau Public en Qlikview

- absoluut noodzakelijk voor het eventueel concretiseren naar een website op basis van gefacetteerde navigatie

- offline en online eenvoudige zoekfuncties beschikbaar (selecteren, sorteren, filteren, ...) per parameter

 

muzieknotatiebestanden

zie 5_7primus, musicxml

Als onderdeel van de verspreiding van de muziek van Graupner via concerten en opnames was het realiseren van partituren volgens de hedendaagse gebruiken praktisch noodzakelijk. Deze digitale bestanden worden aangeboden voor verder onderzoek of verwerking in twee verschillende formaten: het originele primus-bestand (gegenereerd door de muzieknotatiesoftware Primus) en het musicxml-bestand (geëxporteerd vanuit Primus). Met deze formaten kan men via bepaalde software zoals MelodicMatch, Humdrum of Music21 analytisch en/of statistische gegevens verzamelen. Deze laatste zijn dan op hun beurt eventueel als parametertabellen toe te voegen aan de genormaliseerde database. Men dient daarbij zeker te vermelden dat vrijwel elk muzieknotatieprogramma een aantal plug-ins ter beschikking heeft om analytische of statistische resultaten te bekomen.

In een verdere fase van dit onderzoeksproject zou men kunnen nagaan in hoeverre de muzikale informatie van de notatiebestanden rechtstreeks kan verwerkt worden in het datamodel (bv. sleutels, maatwijzer, voortekening, bezetting, aantal maten, ...). 

 

Kenmerken:

BEPERKINGEN MOGELIJKHEDEN

- enige kennis van de verschillende softwaremogelijkheden is vereist

- dit alles is vooralsnog online niet bruikbaar, maar toch zijn er boeiende mogelijkheden (bv. via musescore.com om de muziek tegelijk hoorbaar en zichtbaar te maken op een interactieve wijze

- musicxml is op dit moment een uitwisselingsformaat tussen vele commerciële en vrije muzieknotatiesoftware, zodat de meeste gebruikers de bestanden verder kunnen bewerken in een muzieknotatieprogramma naar keuze

- software als MelodicMatch genereert op bijzonder intuïtieve wijze heel wat interessante statistische informatie over de muzikale inhoud zelf (dus niet beschreven), maar is (nog) niet beschikbaar als webapplicatie

- de primus-bestanden zijn gratis te lezen en beperkt te bewerken via de primus-reader

 

Enkele voorbeelden

 

Het ontwikkelde datamodel is voor elke gebruiker een aanleiding om preciese gegevens op te zoeken of aan de slag te gaan met de geboden informatie op basis van visualisaties, statistische gegevens of analyse. Onderstaande voorbeelden kunnen op deze wijze de gebruiker begeleiden of aansporen tot verdere exploratie. Uiteraard is het uitgesloten alle mogelijke software of middelen te bespreken. Op basis van hun relevantie, gebruikvriendelijkheid, beschikbaarheid en mogelijkheden werden de onderstaande voorbeelden uitgekozen. Een afbeelding geeft daarbij de indruk weer van mogelijke relevante acties en instellingen.

 

Melodic Match

 

wat: software voor muziekanalyse

website en handleiding: www.melodicmatch.com

kostprijs: gratis, met beperkingen. Geregistreerde versie is volledig functioneel voor 30$. Niet online te benaderen. 

mogelijkheden: http://www.melodicmatch.com/features.html

voorstelling:

 

 

 

Tableau Public

 

wat: visualisatiesoftware op basis van tabellen en databases

website en handleiding: http://www.tableausoftware.com/products/public

kostprijs: Tableau Public is gratis, de andere versies (desktop, server, digital) niet. Resultaten alleen online te bewaren. 

mogelijkheden: interactieve tabellen en diagrammen (zie: http://www.tableausoftware.com/public/training)

voorstelling: zie f03, f08, f11, f13, f14, f15, f17, f18

 

 

Qlikview

 

wat: software voor interactieve voorstelling en exploratie van data

website en handleiding: http://www.qlikview.com/

kostprijs: gratis voor 1 persoon op 1 PC, volledig functioneel maar uitsluitend desktop; betalende versie voor bedrijven. 

mogelijkheden: relationele en interactieve tabellen, lijsten, diagrammen, resultaten, en allerlei andere objecten

voorstelling:

 

 

 

 

 

Footnotes

  1. of ook: 'faceted navigation', 'guided navigation'. Een omschrijving: 'faceted navigation gives the users the ability to find items based on more than one dimension, to see breakdowns and projections of the items along different axis, which helps users gather insights about the data they are exploring. The most useful 'faceted navigation' is 'context dependent', meaning that available facets, facet values and their count is based on the current set of results that the user is browsing.(http://simile.mit.edu/wiki/Faceted_Browser, 2006)
  2. zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Faceted_search en http://patterns.endeca.com/content/library/en/home/topics/faceted_navigation.html
  3. websites die het systeem van "faceted browsing" aanbieden nodigen als het ware uit tot "spelen" met de geaggregeerde zoekresultaten

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.